Ik krijg regelmatig de vraag waarom mijn bedrijf System two heet. Mijn standaard
antwoord is:
Die url was nog vrij 😉.
Maar natuurlijk zit er ook een gedachte achter. Een van mijn grote inspiratiebronnen is Professor Daniel Kahneman. Zijn theorie is dat het menselijke brein kan worden gezien als twee onafhankelijke systemen. Die twee systemen hebben verschillende eigenschappen.
System one, is het intuïtieve brein. Dankzij dit systeem kunnen we snelle beslissingen nemen waar we eigenlijk niet echt over hoeven na te denken. Denk bijvoorbeeld aan het oplossen van een heel simpel sommetje zoals 1+1 maar ook bijvoorbeeld het rijden in een auto op een lege weg. Dit systeem is snel, automatisch en onbewust.
System two, is het bewuste brein. Dit systeem komt aan de beurt als er echt lastigere beslissingen genomen moeten worden. Bijvoorbeeld de som 17×23, dat vraagt om een bewuste inspanning. Of een ander voorbeeld is het op zoek gaan naar een specifiek persoon in de menigte. Daar heb je bewuste focus voor nodig. System two is langzaam, logisch en berekenend.
Eigenlijk wil ons brein zo veel mogelijk alles op de automatische piloot doen. System one is onze default en System 2 doet mee als het moet (maar liever niet). De twee systemen werken samen. Maar in de praktijk zien we dat heel veel beslissingen genomen worden door ons System one en System two zoekt vaak vooral naar bevestiging van deze keuzes.
System one werkt zo snel omdat het uitgaat van zogenaamde vuistregels. Het systeem beredeneert niet maar vergelijkt met situaties die we al kennen. Dat gaat niet altijd helemaal goed.. En dat is ook precies waarom mensen zo gemakkelijk te beïnvloeden zijn. Als je weet hoe de beide systemen werken dan kun je daar handig op inspelen.
En waarom dan de naam Sytem two? Nou heel simpel. Ik wil je heel graag leren om jouw System two in te zetten om deze beslissingsprocessen echt te doorgronden. Ik wil je leren hoe jij heel bewust de beslissingen, die anderen met hun System one maken, kunt beïnvloeden. En wie weet, als je daar heel sterk in wordt, gaat dat voor jou ooit een System one klusje worden.
Cheers!
Marcel